Cartea verde

Carta Verzilor Europeni

Geneva, 13-14 octombrie 2006

Cine suntem

Verzii Europeni reprezinta cu mândrie dezvoltarea durabila a umanitatii pe planeta Pamânt, un mod de dezvoltare ce respecta drepturile omului si construit pe valorile responsabilitatii fata de mediu, ale libertatii, justitiei, diversitatii si non-violentei.

Miscarile politice verzi au aparut în Europa în timp ce continentul era divizat de Razboiul Rece si în perioada crizelor energetice de la mijlocul anilor saptezeci. În acea perioada, a devenit clar faptul ca modelul de dezvoltare economica nu era durabil si punea planeta si pe locuitorii sai în grave pericole sociale, economice si de mediu. Partidele politice existente erau incapabile sa se ocupe de aceasta problema.

Originile noastre se regasesc în multe miscari sociale: ecologistii si activistii anti-nucleari îngrijorati de prejudiciile din ce în ce mai mari provocate planetei noastre; activistii pacifisti non-violenti ce promoveaza cai alternative de rezolvare a conflictelor; feministii, care se lupta pentru egalitate reala între femei si barbati; miscari pentru drepturile omului si libertate care lupta împotriva regimurilor dictatoriale si autoritare; miscari de solidaritate cu lumea a treia ce sustin încetarea colonizarii si relatii mai echilibrate din punct de vedere economic între Nordul si Sudul planetei noastre; activisti ce duc campanii împotriva saraciei si pentru dreptate sociala în cadrul propriilor noastre societati.

De la aceste origini, noi, Verzii Europeni, ne-am reunit pentru a constitui propria noastra familie politica.

Noi promovam o Europa libera, democratica si sociala într-o lume netulburata,
echitabila si durabila din punct de vedere al mediului. Noi aparam valori ca justitia, drepturile omului si ale cetateanului, solidaritatea, stabilitatea si dreptul fiecarui individ de a-si conduce propria viata, fara frica.

De la începuturi, Verzii au promovat ideea de a gândi global si de a actiona local. Pentru a dezvolta cooperarea la nivel european, un organism de coordonare a fost constituit în 1984, transformându-se apoi în 1993 în Federatia Europeana a Partidelor Verzi. În 2004, subliniind obiectivul unei cooperari mai profunde, Federatia s-a transformat din nou în Partidul verde European. Verzii Europeni sunt parte dintr-o miscare Verde globala în plina dezvoltare.

Principii Îndrumatoare

Responsabilitate Fata de Mediu
Asumarea responsabilitatii pentru biosfera noastra este o regula centrala a valorilor Verzi. Societatea depinde de resursele ecologice si de sanatatea si rezistenta planetei, iar noi suportam o obligatie suprema fata de generatiile viitoare pentru a proteja aceasta mostenire. (… )

Libertate prin Autodeterminare:

Autonomie individuala: Noi, Verzii, credem ca toti oamenii – indiferent de sex, vârsta, orientare sexuala sau identitate, origine etnica sau handicap – au dreptul de a face propriile lor alegeri, de a se exprima în mod liber si de a-si modela propriile lor vieti. Aceasta libertate nu se refera exclusiv la posesii materiale; ea include dimensiunile sociale, culturale, intelectuale si spirituale ale vietii oamenilor.

Aceste drepturi inalienabile ar trebui sa fie garantate prin lege si învatate în scoli ca fundatii de baza ale societatilor noastre. (…)

Acolo unde aceste drepturi lipsesc, noi, Verzii, vom lupta pentru ele, propunând
solidaritate, educatie, dezvoltare, cooperare si protectie fata de violenta, opresiune si discriminare.

Democratie extensiva: Credinta noastra în democratie se bazeaza pe recunoasterea mutuala a tuturor persoanelor ca egale. Pentru a încuraja un nivel maxim de angajament, procesele politice si de luare a deciziilor trebuie sa fie democratice, extensive, transparente si pe deplin accesibile într-un mod facil cetatenilor simpli. (… ) Noi ne angajam sa solidificam democratia în Europa, la niveluri locale, regionale, nationale si supranationale. Dorim sa întarim responsabilitatea democratica si raspunderea institutiilor multilaterale.

Justitie Extinsa: Politicile Verzilor se bazeaza pe principiul justitiei. Aceasta necesita o distributie corecta a bunurilor societatii si necesita, în schimb, o atentie speciala pentru nevoile celor mai slabi. Atentia fata de cei mai slabi este importanta în special la nivel global, unde Europa are o responsabilitate specifica de a stimula cresterea economica în tarile în dezvoltare.  (…) Verzii promoveaza justitia sociala, egalitatea între sexe, justitia între generatii, si justitia la nivel global. În ciuda conflictelor practice ce apar între acestea, aceste dimensiuni ale justitiei nu trebuie sa se opuna unele împotriva celorlalte.

Justitia sociala asigura faptul ca toata lumea are acces la resurse publice vitale: educatie, munca si participare democratica. Accesul echitabil trebuie aparat în fata dezechilibrelor sociale existente, si trebuie sa fie protejat în mod institutional.(… )

Egalitatea între sexe. Justitia reprezinta de asemenea si egalitatea între sexe. Femeile si barbatii trebuie sa beneficieze de aceeasi putere de a defini modul în care se va dezvolta societatea. Mai mult, ei trebuie sa poata trai fara violenta. Noi, Verzii, dorim sa dezvoltam cadrul institutional ce garanteaza egalitatea femeilor acasa, la lucru, în functii publice si în alte functii de influenta. Noi dorim sa facilitam armonizarea familiei si vietii profesionale pentru ambele sexe.

Justitia între generatii. Moto-ul “Noi doar am împrumutat lumea de la copiii nostri” este mai adecvat astazi mai mult decât înainte. În prezent, viitorul copiilor nostri este în pericol. Justitia între generatii semnifica o obligatie pentru generatia mai în vârsta de a preda mostenirea noastra sociala, culturala si de mediu catre cei mai tineri într-un mod durabil. (… )

Justitia globala. Justitia este de asemenea indicatorul nostru la nivel international. (… ) Toate autoritatile publice trebuie sa lucreze în parteneriat cu cetatenii pentru a crea si apara institutii ce sporesc solidaritatea. Din acest motiv noi mai dorim sa investim în retele si comunitati, care, cu încurajarea statului, practica sustinerea mutuala.

Diversitatea, o Conditie Indispensabila: Bogatia civilizatiilor, societatilor si culturilor s-a dezvoltat prin diversificare. Noi, Verzii, suntem rezultatul fuziunii unei multimi de miscari sociale, si noi credem ca diversitatea este o conditie a succesului, a supravietuirii chiar, în aproape orice domeniu de activitate. (… ) Chiar si în cea mai mica comunitate, cei puternici tind sa faca uz de rolul lor dominant pe când cei mai slabi adesea se gasesc obligati sa se conformeze. De aceea protejarea diversitatii necesita recunoastere, respect si întelegere mutuala – si, prea adesea, protectie activa.

Non-violenta: Non-violenta constituie o parte cheie a profilului filozofic al teoriilor Verzilor si conditioneaz abordarea de catre noi a tuturor problemelor. Nici o solutie de durata la orice conflict între indivizi, grupuri sociale sau State nu poate fi impusa cu forta. Un principiu verde fundamenta este ca mijloacele folosite pentru realizarea unui obiectiv trebuie sa fie compatibile cu obiectivul însusi. (… )

Dezvoltare Durabila: Verzii recunosc faptul ca valorile responsabilitatii fata de mediu, ale libertatii, justitiei, diversitatii si non-violentei pot fi – si sunt într-o anumita masura – împartite si de alte familii politice. Ceea ce îi defineste pe Verzi este faptul ca noi consideram aceste valori ca interdependente si inseparabile. Ca întreg, acestea determina toate actiunile noastre îndreptate spre dezvoltarea durabila sociala, culturala, economica si de mediu a societatilor noastre pe planeta Pamânt. Noi le aplicam nu doar politicilor noastre externe ci propriei noastre conduite politice precum si organizarii propriului nostru partid. Europenii au fost pionierii procesului de industrializare care constituie inima unora dintre cele mai grave probleme globale ale noastre. Ca cetateni ai unuia dintre cele mai bogate continente de pe Pamânt, noi Europenii purtam o responsabilitate majora pentru inversarea tendintelor distructive generate si pentru initierea unui model alternativ si de dezvoltare durabila. Sfera aspectelor implicate este atât de larga încât atingerea acestui scop depaseste puterile unui singur stat. De aceea avem nevoie de cooperare în care întreaga Europa – de la Dublin la Tbilisi, de la Helsinki la Lisabona, de la Ankara la Reykjavik. (…)

Comments are closed.