Cum le dam la temelie

‘Money can be made to serve rather than to rule, to be used — rather than profit-oriented — and to create abundance, stability, and sustainability.’ – Margrit Kennedy

Prin modul in care statul si bancile “fabrica bani” din nimic, prin faptul ca banul este folosit ca si unealta a masinii de impozitare care rapeste 2 treimi din munca cinstita a natiei (am descris mecanismul intr-un articol mai vechi)  si mai nou prin faptul ca se doreste si se lucreaza intensiv ca intreaga umanitate sa foloseasca un numar restrans de monede care nici macar nu se mai afla sub controlul statului (euro, dolarul – viitorul amero, moneda unica asiatica, etc)  nu putem decat sa vedem cat de mult suntem trasi in piept.  Suntem nimic altceva decat niste sclavi, care nu constientizeaza ca in ciuda libertatii noastre de fapt traim intr-o inchisoare economica, si oricat de mult muncim tot o sa avem rate toata viata ca sa ne luam o casa si o amarata de masina, in timp ce adevaratii oameni liberi negociaza fabrici, terenuri cat un oras si actiuni la marile corporatii.

Iar prin impozitele care le platim, nu facem nimic altceva decat sa sustinem un sistem corupt, care subjuga libertatile umanitatii. (PS: pt cine mai are iluzia ca sistemul nu e corupt, recomand citirea altor materiale inainte de acest blog)

Dar… cum pot astia mari sa si-o ia in freza?  Teoretic, in contextul in care detin mass-media, institutiile statului, bani cat sa intorci cu lopata (sorry, buldozerul) si oretea de relatii impresionanta si bscura, nu avem decat sa ne plangem de mina…. nu?

Ei bine, ia uite ce au facut niste oameni destepti – MONEZI LOCALE:

http://en.wikipedia.org/wiki/Local_currency

http://www.utne.com/2004-06-01/LocalCurrenciesArentSmallChange.aspx

Bani legali, care ajuta economiile locale prin faptul ca sunt liberi de impozitarile statului si conttrolul bancilor. In felul asta, le dai la temelie, acolo unde ii doare mai tare.  Tare de tot, frate, nu-i asa?

Te las cateva zile sa meditezi pe subiectul asta…. ;)

This entry was posted in Filozofice si de pus pe ganduri, Politica-au ma doare and tagged , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Cum le dam la temelie

 1. admin says:

  foarte interesanta treaba asta cu Hayek si Misses….

 2. Bogdan says:

  Ideea de baza de la care au pornit local currencies a fost sustinuta de acum cateva decenii de Hayek, printre altele laureat al premiului Nobel. Ideea era de a desfiinta monopolul tiparirii si crearii banilor pe care orice guvern il are, si de a oferi posibilitatea oricarei institutii de a tipari bani. Astfel piata ar putea decide in mod cat se poate de direct si fara nici un intermediar posibil corupt(statul de obicei) care bani sunt mai buni pentru o anumita regiune.

  Hayek si von Misses au dezvoltat teorii economice extrem de bune si robuste dupa parerea mea si a multor altora :) , si modul lor de gandire se numeste austrian economics. Oamenii care au adoptat monedele locale doar au urmarit ceea ce au scris cei doi acum 30 – 50 ani :) , nu stiu cat de destepti au fost, doar au cunoscut mai bine teoriile respective deoarece erau pe langa Austria.

  Un economist austriac foarte cunoscut mai ales in US in zilele noastre si care a analizat corect inca de prin 2004 ce se intampla cu real estate-ul american si cu economia in general este Peter Schiff. Are si o mica firma de brokeraj care administra prin 2008 1 billion :P de dolari si datorita investitiilor facute din 2004 pana in momentul asta a reusit sa mareasca valoarea averii clientilor in timp ce altii au cam pierdut.

  Peter schiff Video

 3. Pitesteanul says:

  Chiar exista asa ceva? Moneda locala? Pare absolut genial…. :D